Les històriques vinyetes d’en ‘JIM’

El Centre d’Esports Sabadell i el dibuix, dues passions que Jaume Mercadé i Vergés -conegut amb el pseudònim de ‘JIM’- combinava en les seves il·lustracions a la dècada dels vuitanta i noranta al Diari de Sabadell. “Se m’acudí que podia col·laborar al Diari de Sabadell amb uns dibuixos humorístics cada setmana referent al partit del diumenge i li ho vaig proposar a l’admirat amic Joaquim Fité, cap de redacció d’Esports del Diari, a qui li semblà una bona pensada”, d’aquesta manera explica Jaume Mercadé, en unes memòries, l’inici de la seva tira còmica al Diari de Sabadell que es publicava cada dimarts entre els anys 1984 i 1996. 

Aquesta setmana, la filla de Jaume Mercadé i Vergés, la senyora Mercè Mercadé i Coll va entregar al club, en qualitat de donació i amb la pertinent signatura del document, un conjunt de llibres amb les il·lustracions del seu pare al Diari de Sabadell, algunes fotografies històriques i retalls originals dels dibuixos d’en ‘JIM’. En l’entrega d’aquests documents tan apreciats van ser presents el conseller de Comunicació i Relacions Institucionals del club, Xavi Andreu i el membre de la Comissió de Memòria Històrica, Miguel Ángel Cirera. 

Jaume Mercadé i Vergés va dedicar tota la seva vida a l’art i la creativitat, ell mateix es considerava “polifacètic però primordialment pintor”. Ja des de ben petit era un gran aficionat al dibuix i gràcies a publicacions com el TBO o el Patufet Jaume Mercadé va apassionar-se per les il·lustracions. En una entrevista al mateix Diari de Sabadell ,’JIM’ explicava que mai no va fallar cap dimarts amb la seva il·lustració al Diari, fins a l’extrem de preparar tres tires si havia de marxar el cap de setmana: una per si el Sabadell guanyava, una per si perdia i una per si empatava. 

Fotografia: Críspulo Díaz.