Tres partits del CE Sabadell, a la “Llista representativa del patrimoni esportiu històric del món”

El partit Reial Madrid vs CE Sabadell, jugat el 2 de novembre de 1969 a l”estadi Santiago Bernabéu; el partit CE Sabadell vs Osasuna, jugat el 19 de juny 1987 a l”estadi de la Nova Creu Alta, i el partit CE Sabadell vs Selecció Catalana, jugat el dia de Sant Esteve de 1990 a l”estadi de la Nova Creu Alta, s”han incorporat avui a la “Llista representativa del patrimoni esportiu històric del món”, del Bureau Internacional de Capitals Culturals, després de la campanya d”elecció ciutadana “3 partits del Centre d”Esports Sabadell Futbol Club patrimoni esportiu històric del món”, que han organitzat conjuntament el Bureau i el Centre d”Esports Sabadell amb la voluntat de destacar i promocionar els valors de l”esport en la societat actual.
 
Un total de 10 partits aspiraven a incorporar-se a la Llista. Els tres més votats són els que des d”avui formen part de la “Llista representativa del patrimoni esportiu històric del món”, on la ciutat de Quito (Equador) i Mèxic ja hi tenen incorporats els seus partits més icònics i emblemàtics.
 
Les característiques dels tres partits patrimoni esportiu històric del món del CE Sabadell són les següents:
 
Reial Madrid vs CE Sabadell (1-0), de Primera Divisió, jugat el 2 de novembre de 1969 a l”estadi Santiago Bernabéu. En el minut 13 de partit, el jugador Peru Zaballa (1938-1997) llençà una falta i el porter madridista Junquera i el seu company Espildora xoquen i ambdós jugadors cauen lesionats. És en aquest moment que li arriba la pilota a Zaballa qui només havia de xutar per marcar gol però en lloc de xutar a la porteria que estava buida envià la pilota fora del camp per tal que fossin atesos els dos jugadors lesionats. Aquest gest li va valer el premi Fair Play (Joc Net) per part de la Unesco.
 
CE Sabadell vs Osasuna (2-1), de Primera Divisió, jugat el 19 de juny 1987 a l”estadi de la Nova Creu Alta, conegut com el “partit de la repetició” o dels “vint duros” (cent pessetes), pel preu popular de les entrades. El partit corresponia a la penúltima jornada d”una fase de descens estranya creada sobre la marxa per la Federació a suggeriment del Cadis. El Sabadell ja havia guanyat l”Osasuna, però el Consejo Superior de Deportes va ordenar repetir el partit per alineació indeguda dels estrangers April i Brylle, convertint-se d”aquesta manera en el primer partit repetit en categories professionals del futbol espanyol. En senyal de protesta, la llotja va ser l”única part del camp sense gent, ja que només la van ocupar una bandera arlequinada, una de la ciutat i una senyera catalana. El Sabadell va guanyar 2-1 i es va mantenir un any més a primera divisió. L”afició del CE Sabadell va omplir l”estadi a vessar i un gran corrent de simpatia i germanor es va produir a tot Catalunya envers el CE Sabadell. Milers de persones d”arreu del país van assistir al partit per donar suport al Sabadell.
 
CE Sabadell vs Selecció Catalana (1-1), jugat el dia de Sant Esteve de 1990 a l”estadi de la Nova Creu Alta, dues setmanes després de l”atemptat terrorista que va costar la vida a sis policies que justament anaven a fer tasques de seguretat al partit Sabadell-Màlaga. El Centre d”Esports Sabadell i la Selecció Catalana de Futbol jugaren un partit d”homenatge a les víctimes de l”atemptat, que va reunir 5.500 persones i que va acabar amb empat a un gol. La selecció catalana d”aquell dia, entrenada per Ladislao Kubala, la van integrar, principalment, jugadors en actiu tant del FC Barcelona com del RCD Espanyol amb independència de si eren catalans o no. Fins i tot va venir a jugar el partit un jugador de l”entitat i el ressò mediàtic com el francès Eric Cantona, aleshores jugador del Manchester United.
 
A partir d”ara, es promocionaran nacionalment i internacionalment els 3 partits del Sabadell elegits “Patrimoni esportiu històric del món”.