Un equip en creixement més sòlid que mai

Mai un CE Sabadell tan poc perdedor. Com recorda l’estadístic Miguel Ángel Rodríguez (@MiguelAngel32) a Twitter, aquesta primera volta passarà a la història per ser la primera vegada que el Centre d’Esports Sabadell només perd dos partits. L’anterior rècord eren les tres de les temporades 1983-84 i 2010-11, i totes dues campanyes van acabar amb ascens.

Defensa de playoff. Dels 80 equips que componen la categoria, només hi ha dos que millorin aquesta dada i, precisament, tots dos es troben en el nostre grup: Mallorca (0) i Villarreal ‘B’ (1). Els de Toni Seligrat porten les mateixes desfetes que els dos primers classificats del Grup 1, Fuenlabrada i Deportivo Fabril, i el líder del Grup 2, el Mirandés.

I entre les millors d’Europa. Agafant com a referència les terceres categories de les cinc grans lligues d’Europa (Espanya, Anglaterra, Itàlia, Alemanya i França) només trobem dos equips amb menys ensopegades que el CE Sabadell de Seligrat. Tots dos es troben a Itàlia, a la Lega Pro 1 i són dos clàssics del ‘calcio’: Livorno (Grup A) i Lecce (Grup C). Amb dues hi ha el Pisa (Lega Pro 1 A), Rodez, Red Star i Grenoble a França (amb només quinze jornades disputades), i a la League One anglesa, el Shrewsbury Town, tot i dur-ne tres, va creuar aquest punt amb dues derrotes.

Segon CE Sabadell menys golejat en el segle XXI. Els 14 gols encaixats són una dada que frega l’excel·lent. L’equip de Seligrat és la quarta millor defensa del grup però si agafem la referència dels últims anys d’història arlequinada, encara té més valor. Per fer-nos una idea, en tot el segle XXI, el CE Sabadell sempre ha rebut 20 o més gols a l’equador del campionat a excepció de tres temporades: aquesta (14), la 2010-11 (12, ascens) i la 2000-01 (17, playoff).

La millor classificació des de la tornada a Segona B. El Centre d’Esports Sabadell va tornar a Segona Divisió B fa tres temporades i, des de llavors, mai havia tancat la primera volta a la meitat superior de la taula. Ara mateix l’equip és vuitè, tres posicions més amunt que l’any passat i dues més que l’anterior. També es troba més a prop del playoff (6) i més lluny del descens directe (8). A la 2016-17, el playoff estava a 10 punts i el descens a 3; a la 2015-16 el playoff també quedava a 6 punts però el descens a Tercera, a 5.

I la tercera millor puntuació en aquest segle. 13 són les temporades que ha disputat l’equip a Segona B en aquest segle XXI. Els 25 punts igualen el tercer millor registre assolit durant la temporada 2015-16, la 2009-10 i la 2008-09, en què es va disputar el playoff sota les ordres de Ramon Moya i que ha de servir de mirall d’aquest equip. Les dues millors van ser els 34 punts de les mateixes 2000-01 i de 2010-11.

Veure’ns per darrere, poc habitual. En la mateixa línia i a excepció de moments comptats, l’equip sempre s’ha mostrat dominador en els partits, sigui a casa o a fora, en gespa natural o artificial. Dels mateixos 80 equips, el CES és quart (140) en minuts per darrere en el marcador, només superat per tres conjunts del propi Grup 3: Mallorca (107), Elche (113) i Ontinyent (129), el que demostra la igualtat i la competitivitat que regna a cada jornada.

Felipe Sanchón: 15 partits jugats, 6 gols. Ha estat un dels noms propis de la primera volta. L’atacant de Sant Boi ha estat la principal arma de Toni Seligrat en atac. L’ex del Girona, tot i els seus 35 anys, no marcava tants gols a la primera meitat de la temporada des de la 2014-15 (7) amb el conjunt gironí i la 2006-07 (9) amb L’Hospitalet. Una xifra que podria haver estat més gran de no haver-se perdut els últims partits per molèsties físiques.

Sorpreses agradables. Darrere de Felipe Sanchón, els màxims golejadors de l’equip han estat Migue García i Víctor Martínez. El jove migcampista de Mataró, amb fitxa del filial, ha estat la gran sorpresa d’aquesta primera volta. Víctor va debutar a la primera jornada disputant quatre minuts contra l’Elche i n’ha acabat jugant més de 400. El seu primer gol com a arlequinat va ser a Sagunt i també és recordat especialment el que va certificar el triomf a la Nova Creu Alta contra l’Alcoyano.

Roberto, seguretat i lideratge a la porteria. Ha estat una constant aquesta temporada i les dades ho refermen: al CE Sabadell li generen molt poques ocasions durant els partits. A pràcticament la meitat dels enfrontaments disputats (9/19) el porter tinerfeny no ha hagut de recollir la pilota del fons de la xarxa cap cop. A destacar les actuacions defensives contra els dos ‘cocos’ de la categoria: Mallorca i Elche. La temporada passada, al conjunt arlequinat li van marcar en 14 dels 19 partits, i a l’anterior, en 13 dels 19. La imponent presència de Migue, Aleix Coch i Pol Moreno, unida al treball col·lectiu en defensa de l’equip, ha estat clau.

Imatge: Críspulo Díaz